Vad är retargeting 2022? Tre strategier som verkligen fungerar

Retargeting handlar om att skapa återannonsering mot en målgrupp som tidigare visat intresse av antingen ett inlägg på dina sociala medier eller en viss landningssida på din webbplats.

Det går helt enkelt ut på att påminna dina intressenter om dina produkter eller tjänster, och skapa en medvetenhet som förhoppningsvis leder din målgrupp till ett faktiskt köp.


I denna artikel ska vi gå igenom 3 stycken retargetingmodeller som fungerar på riktigt.

Visst är det frustrerande att se att du har en massa besökare på din check out-sida, men som till syvende och sist inte genomför köpet?

Retargeting är ett av de bästa verktygen att ta till, för att verkligen “close the deal” och påminna dina framtida kunder om varför de blev intresserade i första hand.

Grejen är den att majoriteten av dina besökare kommer inte att konvertera på deras första besök när de kollar in dina produkter.

Med det sagt, så betyder det att endast en liten del av din trafik kommer att konvertera.


Låt oss säga att du vet att 1 av 10 konverterar.

Med hjälp av retargeting ökar du chansen avsevärt att åtminstone 3 av 10 kommer att konvertera.


Visst absolut, det pågår en ständig debatt om huruvida det är etiskt och moraliskt att återannonsera mot en målgrupp på grund av insamlad data. Gör man inte användarna arga och kränker deras integritet?

Svaret är väl både ja och nej. Det är en högst personlig ensak vad som känns rätt för en själv.

Jag tycker det är bra att man som individ själv får bestämma vad som är okej att samla in gällande mitt Internetanvändande. Det är bra att frågan är aktuell, att den diskuteras, regleras och itereras. Vi alla minns väl GDPR?

Under våren 2021 gick också Apple ut med att de i samband med uppdatering av deras IOS-14 kommer göra det svårare för annonserare att genom insamlad data just arbeta med retargeting. Användarna har numera möjlighet att godkänna eller avböja hur deras data får eller icke får sparas för just ändamål så som retargeting.

I skrivande stund så har jag personligen inte märkt någon avsevärd skillnad, det går fortfarande att göra remarketing och resultatet faller väl ut. Jag kommer att hålla utkik och återkommer i ämnet ifall större förändringar sker, så nog om det för tillfället.


Det som är det mest positiva gällande retargetingannonser är att det faktiskt är väldigt billigt om man jämför med de flesta andra typer av reklam. Det kostar relativt lite, och är relativt pricksäkert.


Med tanke på att målet är x antal konverteringar, kan du som marknadsförare alltid hålla koll så att utgiften aldrig blir högre är inkomsten.

Du kan med andra ord erbjuda annonser som har högre värde, både för dig och för din målgrupp, än att istället lägga tid och pengar på varumärkesmedvetenhet, reach och impressions.

Retargeting låter dig möta dina mest potentiella kunder, långt ned i kunden köpresa och tratt.

Så, hur gör du framgångsrik retargeting eller återannonsering? 

Det finns faktiskt en massa fantastiska företag just nu som skapar grymma retargeting-kampanjer.


Här är tre exempel på retargeting som faktiskt fungerar – och hur du kopierar dem för din framgång. Låt dig inspireras!


2 av dessa lockar tillbaka mig med ett extra bra erbjudande och en av annonserna är så pass pricksäker så de lockar med innehåll som påminner mig om ett par byxor jag har tittat på, men där min önskade storlek var slut när jag väl skulle välja och klicka in den till kassan.

Mycket skickligt alla tre!

1. Retargeting från specifika URL-adresser

Tyvärr så gör många marknadsförare väldigt enkla misstag när det kommer till retargeting.

Vad många gör, är att de drar igång en retargeting-kampanj på Facebook eller Google Ads som baseras på alla besök deras webbplats har haft inom de 90 närmaste dagarna.


Absolut, det är bra. Men det är inte det bästa sättet att göra det på. 

Min filosofi är att snarare ta chansen att arbeta smartare gällande digital marknadsföring, inte hårdare. Det finns ingen bättre känsla som när man har lyckats finna en lösning, som gör att man kan spendera så lite tid så möjligt på en uppgift men samtidigt få ut maximal effekt.

Jag har gjort många retargeting-kampanjer på Facebook Ads Manager. Både lyckade och misslyckade.


I början valde jag alltid att rikta mig mot alla som har besökt vår webbplats inom de 90 senaste dagarna.

Men gissa vad, resultatet blev noll. Noll konverteringar, väldigt många besök till webbplatsen, men också hög bounce rate.

Grejen är den att jag gick ut alldeles för brett. 

Att slussa in folk via en retargeting-kampanj till min webbplats startsida hjälpte vare sig dem eller mig.

För tänker er själva, ibland kanske ni söker på en produkt på google. Ni kanske hittar er önskade vara, klickar er vidare in på en sida men för den saken skulle kanske ni inte lägger på minnet vart ni hamnar någonstans? Eller vad ni kanske inte ens besökte webbplatsens startsida?

Att rikta in dina besökare till webbplatsens startsida är att späda ut ditt budskap i kampanjen och det riskeras att både vattnas ut men också inte bli så relevant.

Det kan också vara så att en besökare har besökt er blogg men läste i bara några sekunder för att ge sig iväg, och varför skulle då denne person vara relevant för en retargeting-kampanj?

Men den kan också vara så att en besökare läste er blogg, gick vidare för att se ert produktutbud, la något i kassan, men lämnade plötsligt. Den personen har ett helt annat värde i en återannonsering.

Allt handlar om att möta besökaren där den befinner sig gällande kundresan. Det handlar framför allt om att vara relevant och individanpassa ditt budskap så smart som du bara kan.

Min rekommendation är att rikta er mot användare som har besökt en specifik sida på er webbplats.

Ta exempelvis den här annonsen igen jag fick riktad till mig från modeföretaget Hosbjerg:

Den är hyperfokuserad som inriktning, med ett solklart meddelande som nästintill känns personligt.

“Kommer de ihåg att jag har kollat in de där gröna byxorna?!” “De påminner mig att de är snart tillbaka på lager igen!”.

Den är bokstavligen bara en enda produkt de erbjuder, ett enda budskap, en tydligt call to action.

Här är ett annat exempel på retargeting-kampanj baserat på en produkt.

Jag alltså varit inne och specifikt kollat på denna onlinekurs i teckning, de har registrerat att jag har hängt länge på den sidan – och valt att göra en retargeting med just den produkten jag har visat mest intresse för.

Så varför är detta sätt så bra?

Jo för människor som inte i slutändan köper en produkt, gör det främst av två anledningar:

  1. De känner inte för att lägga ut den kostnaden just nu/har inte råd
  2. De är för osäkra och förstår inte hur just denna produkt kan ge ett värde för dem

Genom att påminna och ge värde en besökare om din produkt har du väsentligt större chans att:

  1. Besökaren idag är villig att betala/har råd
  2. Besökaren förstår mer varför din produkt är värdefull

Så hur kan du genomföra detta?

Det två plattformarna jag rekommenderar är Google AdWords och Facebook.

Fortsättningsvis i denna artikel kommer jag att använda Facebook som exempel, eftersom det är ett av de mest populära kanalerna att köra retargeting på.

Gå till din Facebook Business Manager, och välj att under Målgrupper, att skapa en ny anpassad målgrupp.

I detta fall har du möjlighet att inte bara välja din webbplats, utan en specifik webbplats. Gör alltid det! Välj en specifik webbsida, eller snarare ”Personer som har besökt specifika webbsidor.”

Därefter väljer skriver du in webbplatsens unika URL – alltså det som gör URL:en unik.

Ett tips, att att också lägga till en målgrupp som ni bör “utesluta”. Välj då att utesluta alla som faktiskt har genomfört ett köp.

Det är för att ni inte ska irritera folk, som redan har köpt din vara, att köpa varan (igen). 

Att använda denna typ av retargeting är ett av de mest effektiva sätten att konvertera besökare.

2. Retargeting mot befintliga kunder

Nu kanske du undrar, “Varför skulle jag vilja göra en retargeting-kampanj mot befintliga kunder?”

Mitt svar är: För att återuppliva email-prenumeranter som ännu inte har konverterat eller svarat på ett tag.

Det största problemet med email-prenumeranter är att, om mailet en gång har hamnat i skräpkorgen så är det mycket svårt att komma ur den.

Men för den saken skull, behöver inte det betyda att prenumeranterna inte är intresserade av dina produkter. Det har bara helt enkelt gått förbi dem.

Så vad är det du ska göra då? Jo, du ska omvandla de apatiska prenumeranterna och återuppliva deras intresse för dina produkter.

I ärlighetens namn är detta ett otroligt billigt sätt att annonsera på, eftersom användarna är relevanta. De har redan visat upp ett tillräckligt stort intresse för dina produkter, vilket innebär att CTR:en bör bli hög.

Detta exempel är skickligt:

Jag är redan kund till Urbanears och har signat upp mig för deras nyhetsbrev. De har också lagt märke till att jag har kollat in deras nya trådlösa hörlurar. Spot on!

Ett annat exempel är denna reklam från Världsnaturfonden.

Jag har länge varit medlem i organisationen och bidrar gärna, men har aldrig blivit fadder.

Jag läser alltid deras nyhetsbrev och det är tydligt att detta är en kampanj som följer en röd tråd. Tråden börjar med nyhetsbrevet som jag fick för cirka en vecka sedan, som sedan följ upp av en påminnelse, en retargeting-kampanj på Facebook. Också skickligt!

Ser du ett mönster med dessa exempel?

De fokuserar på att inrikta besökare som tidigare har konverterat eller är befintliga kunder.

Och den att den här typen av marknadsföring fungerar verkligen. Det är lite som devisen “Syns man inte, så finns man inte”, och det ligger något i det.

Varför? Eftersom människor redan har konverterat till dina produkter och tjänster, vilket innebär att du riskerar ingenting genom att be dem komma tillbaka.

Vill du ha tips på hur du börjar samla in e-postadresser? Läs då vidare här!

3. Leadannonser baserat på sidengagemang

Om du mot all förmodan inte skulle lyckas med mina retargeting-tips på punkt 1 och punkt 2, så kommer här ett mycket effektfullt tips.

Facebook har idag tagit fram en möjlighet för leadinsamling, med hjälp av vad de kallar för “Lead Ads”.

Det ser i stort sett ut som helt vanliga annonser, men istället för att uppmana om att besöka en produktsida så uppmanar den att man lämnar ifrån sig sina kontaktuppgifter i utbyte av något värdefullt (exempelvis mall, template av något slag).

Egentligen är det exakt samma sätt som Facebook-pixeln arbetar på. Att samla in spår från olika användare, ibland blir det en cookie, i andra fall en emailadress.

Varför Facebook Lead Ads funkar så pass bra, är att de är väldigt snyggt integrerade annonser.

(Intressant att påpeka, är att dessa sätt har ännu inte spritt sig i Sverige. Det finns alltså god chans att vara först på bollen.)

Ett av de bästa sätten att köra annonser på, är att använda dessa leads för att göra en retargeting mot.

Varför? Eftersom du redan vet och har fått bevis på att dessa användare är aktiva på Facebook, vilket innebär att dina återannonseringar kommer att bli mycket mer framgångsrika.

För att komma igång med en leadgenererade annonser måste vi först skapa en publik baserad på sidengagemang.

När du skapar en ny, anpassad målgrupp väljer du “Engagemang” från listan.

Du kan till exempel rikta in dig på alla som engagerat sig med ett inlägg eller en annons, någon som tidigare klickat på en uppmaning eller någon som har sparat din sida eller inlägg.

Glöm inte att för många uppmaningar i din annons kommer att leda bort konverteringar! Ha en tydlig CTA, call to action

Slutsats och sammanfattning

Det mesta av din webbtrafik konverterar helt enkelt inte vid det första besöket.

I många fall känner dem inte igen ditt varumärke, vet vad du erbjuder eller hur du kan hjälpa dem. Det kanske låter krasst, men ofta är det så.

Med retargeting-kampanjer kan du ändra på ovan. Du kan få dem att bli redo och än mer villiga att köpa din produkt eller tjänst.

Och det mesta finns redan hos dig, samlat i din data. Du behöver bara lära dig att använda den på ett smart sätt.

Så vad gör du?

Du börjar använda retargeting för att få människor att komma tillbaka.

Börja med att rikta in mot specifika webbadressbesök. Försök sedan att omvandla ännu inte konverterade kunder till konverterade kunder genom den data du har i form av mailadresser. 

Slutligen gör leadgenereringsannonser som motsvarar engagemang på din webbplats.

Stort lycka till nu med din retargeting!

Skriven av
Anna Eriksson
CMO
Nordic Tech Institute

Intresserad av distanskurser inom digital marknadsföring och design? Kolla in vårt kursutbud här!

Genom att använda cookies kan vi utvärdera och utveckla vår webbsida för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen hos oss. Vi använder Facebook pixel och Google Ads spårning för personaliserad annonsering, samt Google Analytics för personaliserad annonsering och mätning. Är du okej med det? Läs mer här.