Vad är growth marketing?

Cirka 75.000 nya företag startas i Sverige varje år, och under 2021 så spenderades 853 miljoner kronor på annonsering i digitala medier. Att konkurrensen är hård är inget att sticka under stol med.

Det är utan tvekan otroligt viktigt att man som företag kan bryta sig igenom bruset. Ni har hört det förr, men det tål att upprepas  – Att sticka ut från konkurrenterna kan vara det som avgör om ett varumärke överlever eller inte. Det kräver en marknadsföringsstrategi som både är övertygande, kreativ och iterativ. 

Growth marketing handlar om att hjälpa varumärken att:

 • Bredda och skaffa sig nya kunder
 • Få återkommande kunder att handla oftare
 • Se till så att snittkvittot på ett köp blir högre

Strategin ska även ligga till grund för att skapa viralitet, främja mun mot mun-metoden och hjälpa företaget att växa organiskt.

Låt oss fördjupa oss än mer i vad growth marketing, eller tillväxtmarknadsföring som det heter på svenska, innebär och se om du har vad som krävs för att bli en framgångsrik growth marketer. För tro mig, growth marketing är här för att stanna.

Vad innebär growth marketing?

Man skulle kunna säga att tillväxtmarknadsföring är marknadsföring 2.0. Det är att lägga ytterligare en aspekt av teknisk och kreativ analys av varje nivå utefter kundresan och en användares totala upplevelse av ett varumärke. 

Traditionella marknadsföring har lite haft en mentalitet som är “Vi spenderar en fastställd marknadsföringsbudget och så hoppas vi på bästa möjliga utfall”. 

För att skruva upp den traditionella marknadsföringen så adderar man gällande growth marketing aspekter såsom: A/B-tester, SEO-optimering, dynamiska annonser, datadriva e-postmarknadsföringskamapnjer och dataanalys. Insikterna man får ut av datan använder man sedan till att snabbt kunna styra om skutan för att på sikt uppnå hållbar tillväxt.

Tillväxtmarknadsföring tar ett större grepp om den klassiska marknadsföringstratten. Och när detta görs på rätt sätt, så tillför det värde genom hela köpprocessen genom att både locka till sig nya kunder, engagera redan befintliga kunder och slutligen förvandla dem till varumärkesambassadörer.


Tillväxt fokuserar på hela tratten – medan marknadsföring vanligtvis fokuserar på toppen av tratten.

Att jobba som growth marketer innebär att både kunna vara med och utforma en digital strategi, att man inte räds för att testa nya saker och experimentera samt att om man skulle misslyckas – snabbt kunna ta reda på vad som felar och vad som fungerar och ändra riktning adhoc. 

Growth marketing är och kommer förbli föränderlig, och man måste vara medveten om att det som fungerar idag kanske inte kommer fungera imorgon för att Facebook eller Google väljer att göra en uppdatering.

Egenskaper hos framgångsrika growth marketers

För att bli en riktigt duktig growth marketer kommer du extra långt med dessa kunskaper och färdigheter:

Kunna arbeta datadrivet

Dagarna då man tog beslut baserat på magkänsla är förbi. Numera efterfrågar allt fler företag beslut och initiativ grundat från aktuell data. En growth marketer har ett mindset som säger “data first” och älskar att djupdyka ner i siffror för att ta reda på vilka strategier som fungerar bäst. Observera, du behöver endast vara duktig på att analysera data, det är inte samma sak som att vara en Einstein på matte.

Har en kreativ förmåga

De bästa growth marketers älskar att vara kreativa och innovativa. Du kommer aldrig höra en tillväxtmarknadsförare säga “Det där har vi aldrig gjort förut, så varför göra det nu?”.

Om det hade varit inställningen hos företaget Airbnb när de var på sin tillväxtresa, så hade de aldrig kommit på idén att erbjuda gratis fotograferingstjänst av professionell till de som listar sina bostäder via deras webbplats. Det som vissa tyckte var en helt galen och onödig idé visade sig vara en riktigt kraftmotor för deras tillväxt.


Högkvalitativt foto taget av en Airbnb-fotograf för en annons i Kapstaden.

Är produktfokuserad

Ett citat hämtat från försäljningsvärlden är “Du kan inte sälja en produkt som du inte förstår” och det ligger ändå något bakom den sägningen. Samma sak gäller för en growth marketer – Om din marknadsföring inte skapar tillväxt så står produkterna kvar på hyllan. Kom dock ihåg att det är skillnad på att lura folk att köpa något som de egentligen inte vill ha, än att frambringa de många fördelarna med en värdefull produkt som du verkligen tror kommer hjälpa människor.

Har en “hackermentalitet”

En growth marketer måste vara lite allt-i-allo, spindeln i nätet, kunna lite om allting, ja you name it. Ena dagen kanske du sitter och skapar en video, andra dagen optimerar du en annonstext, tredje dagen kanske du implementerar ett nytt A/B-test eller kanske till och med sitter du och kodar. Ju mer strängar du har på din lyra, och desto mer varierad kompetens du har, desto mer kommer du tillföra på marknadsavdelningen.


En tillväxtmarknadsförare är ofta en T-formad marknadsförare – med stark baskunskap, grund och djup.

Är inte rädd för att misslyckas

Framgångsrika growth marketers ser inte ett dåligt resultat som ett misslyckande. De väljer att vända på saken och se det från ett positivt perspektiv – Nu vet dem vad som funkar och inte funkar!

Ingen growth marketer är heller partisk. Man måste vara öppen med att testa sig fram om vad som fungerar. Ibland kommer du märka att saker du inte alls trodde skulle funka, faktiskt gör det.

Vet hur man berättar en historia

Är du en duktig storyteller så kommer det hjälpa dig enormt i din framtida growth marketing-karriär. Att med en slagkraftig historia få fram både kvantitativ och kvalitativ information, kommer få en helt annan effekt bland dina kunder och åhörare än bara ren fakta rakt upp och ned.

Kan pendla mellan flera perspektiv

En duktig growth marketer älskar att grotta ned sig i detaljer, samtidigt som hen har helhetsperspektivet i åtanke. Att vara resultatdriven på ett kortsiktigt sätt kan vara frestande, men också farligt. Kom ihåg att förändring tar tid. Resultat av data börjar du se efter några dagar när algoritmen fått jobba lite. Ha tålamod.

Vad är skillnaden mellan Growth Marketing och Growth Hacking?

Säkert har du hört båda termerna “growth marketing” och “growth hacking”. Mycket har de gemensamt, men det finns några saker som skiljer dem åt.

En growth hacker arbetar mer som expertkonsult, och hen anlitas för att lösa just ett specifikt problem och hen behöver göra det snabbt, helst igår. De har i uppdrag att hitta kreativa lösningar på svåra problem, och ofta med liten budget. 

En growth marketer har dock råd att arbeta mer långsiktigt och hållbart. De teoretiserar en strategi, grundat i nyckeltal som speglar tillväxt över många olika dimensioner.

Viktiga mål och nyckeltal för en growth marketer

Så, vad är grunderna för tillväxtmarknadsföring och dess nyckeltal?

1. Mål: Få trafik till din webbplats

Ett viktigt mål för alla growth marketers är att öka siffrorna för trafik in till företagets webbplats. Detta kan göras på en mängd olika sätt.

 • Genom att driva organisk trafik
 • Genom betald trafik och annonsering
 • Genom att andra bloggar, företag och sociala medier länkar in till din webbsida

Mät vad som händer på din webbplats

Kom ihåg att mäta vad som faktiskt händer på din webbplats, det räcker inte med att bara driva in trafik dit. Du vill veta vart dina besökare kommer ifrån, vilka sidor de har stannat på, hur lång tid de spenderar på webbplatsen etc. En annan viktig siffra att se över är också din avvisningsfrekvens, om den är väldigt hög kanske det är något tekniskt strul på just den sidan eller så är innehållet otydligt och ickerelevant. 

2. Mål: Få potentiella kunder och förbättra konverteringsgraden

Alla besökare i världen betyder ingenting om de inte konverterar till nya kunder. Här är nyckelområdena att optimera:

 • Konverteringsgrad, hur många besök krävs det innan någon slutligen konverterar? Du bör granska alla sidor som har låg konverteringsfrekvens och undersöka anledningen. En intressant sak att experimentera med kan vara längden på dina rubriker samt lägga till fler/ta bort bilder.
 • Öppningsfrekvens av e-postprenumeranter. Producerar du innehåll som dina kunder verkligen är intresserade av att läsa?

3. Mål: Behålla kunder

Viktiga termer är komma ihåg:

 • Att minska churn betyder andelen kunder som har registrerat sig till din tjänst, men som sedan av någon anledning väljer att avsluta tjänsten. Detta kan vara särskilt kritiskt för ett tillväxtbolag som är beroende av att användarna är nöjda och vill fortsätta betala för din produkt.
 • Öka det genomsnittliga ordervärdet som kan innebära paketering, inriktning och tips baserat på tidigare beteende och merförsäljning.
 • Öka livstidsvärdet, när du väl har en kund ombord, hur kan du maximera värdet du får ut av dem? Det kan du uppmuntra genom till exempel användarundersökningar, premium-erbjudandet och extra service.

4. Mål: Bygga ett varumärke

När du väl har ett företag som ger en fantastisk användarupplevelse, kan du dra nytta av det för att bygga ett riktigt starkt varumärke. Det betyder att ditt varumärkesnamn kan bli synonymt med kvalitet i just den branschen.

Börja med att bygga en fantastisk företagskultur. Sedan kan processen med varumärkesbyggande hjälpas åt tillsammans med smart PR-kampanj, influencer marketing och den gamle goda mun mot mun-metoden.

Summering

Det är aldrig tråkigt att jobba som growth marketer. Branschen är i ständig förändring, du får en bra mix mellan data och kreativitet samt kvittot av lyckad marknadsföring med positiva siffror ger en stor tillfredsställelse. Företag skriker efter duktiga digitala growth marketer – Så vad väntar du på?

Genom att använda cookies kan vi utvärdera och utveckla vår webbsida för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen hos oss. Vi använder Facebook pixel och Google Ads spårning för personaliserad annonsering, samt Google Analytics för personaliserad annonsering och mätning. Är du okej med det? Läs mer här.