Vad är content marketing?

Direktöversatt från engelska till svenska så betyder content marketing “innehållsmarknadsföring”. Att man skapar marknadsföring genom innehåll. Det må låta banalt och enkelt, men termen innebär mer än så, med betoningen på innehåll. Ditt innehåll du skapar och förmedlar måste vara:

 1. Relevant
 2. Värdeskapande
 3. Konsekvent

Varför är content marketing viktigt?

Om du är duktig på att skapa relevant, värdeskapande och konsekvent content marketing så kommer belöningen vara att du attraherar och behåller lönsamma kunder.

Här kommer lite intressant statistik:

 • Företag med bloggar får 67% fler leads än andra företag.
 • 47% av alla köpare tittar/lyssnar på 3 – 5 st reklammedel innan de kontaktar en säljare.
 • Företag som använder innehållsmarknadsföring ser cirka 30% högre tillväxttakt än företag som inte använder det.
 • 72% av B2B-marknadsförare säger att innehållsmarknadsföring ökar engagemanget och genererar fler leads som konverterar.

För att vara specifik så finns det fem viktiga mål och fördelar med att använda sig av content marketing:

 1. Varumärkesmedvetenhet: Att du som företag blir upptäckt av rätt konsumenter
 2. Bygg upp en kundkrets som är prenumeranter: Fånga intresset hos tillfälliga läsare och få deras tillåtelse att skicka innehåll till dem via till exempel e-post
 3. Generera heta leads: Identifiera och kvalificera konsumenter som är mest benägna att bli kunder hos er
 4. Driv lojalitet och engagemang: Behåll dina befintliga kunder genom att öka deras positiva uppfattning om och tillfredsställelse med ditt företag
 5. Öka försäljning och lönsamhet: Kom till avlsut med fler affärer, minska dina marknadsföringskostnader och förbättra era marginaler

Hur reklam har gått från pitch till content

Vi tar ett väldigt klassiskt exempel som ni säkert känner igen:

Du ska köpa en ny bil och besöker en bilhandel. Fram kommer en gladlynt och trevlig säljare som direkt visar dig en nylanserad, nyinkommen, välpolerad bil från Lamborghini med 1000 hästkrafter, dubbelturbo och kolfiberkaross. Säljargumentet till trots, så tappar du uppmärksamheten och slutar lyssna. För du fattar ingenting om vad säljaren säger, det är helt irrelevant för dig. Du är där för att köpa en miljövänlig familjebil med automat. 

Poängen i exemplet ovan, och vad man menar med “gammeldags” marknadsföring, är att man hela tiden pratade om produkten och dess funktionalitet. Man radade upp säljargument med fokus på produkten som stjärna och utgångspunkt. Rent teoretiskt är detta ett arv som finns från 1800-talets industrialisering och maskinernas revolution. Och visst finns det kvar än idag? Du känner säkert igen att du fortfarande får hem reklam i brevlådan från företag som vill informera dig om orelevanta ting. Framåt 1900-talet skiftade man fokus från produkt till varumärke. Nu var det dags att bygga en hype kring inte bara produkten utan hela känslan av företaget. Vi pratar om framgångsrika varumärken såsom Coca Cola, Marlboro och McDonalds. Vi har alltså gått från fokus på produkt, till varumärke till nu – målgruppen, och målgruppen den vill underhållas. 

Tänk om det kunde vara så att din målgrupp faktiskt såg fram emot att få din reklam? Som kan tänka sig att spendera sin tid, uppåt 15-20 minuter med ditt e-postutskick eller video? Och att dem till och med ville sprida ditt innehåll vidare till sina vänner?

Känner du dig tillräckligt nyfiken för att förstå hur du lyckas med content marketing, fortsätt då att läsa artikeln så kommer du får flera handfasta tips på hur du gör.

Steg-för-steg i hur du börjar med din content marketing

Nu kanske du tänker att jag kommer be dig skriva en välskriven och genomarbetat plan på minst hundra sidor, men icke sa nicke. Content marketing behöver inte vara så svårt eller så komplicerat. Kom ihåg att den mest framgångsrika marknadsföringen är den som är lättillgänglig och hanterbar. 

Börja med att arbeta igenom dessa punkter:

1. Identifiera din målgrupp

Detta är det allra viktigaste när det kommer till content marketing. För att kunna skapa innehåll som din målgrupp ska vilja konsumera måste du veta vad hen har för utmaningar, prioriteringar och preferenser.  

Om du inte tidigare har gjort en djupdykning av vem din kund är så är det hög tid att göra det nu. Skriv ned detaljerade beskrivningar av fem typiska kundsegment. Måla upp bilden av din “persona” och ge hen ett namn och ålder. Fyll på med viktig information såsom:

 • Boendeort
 • Typ av boende, villa, lägenhet, radhus
 • Vad hen jobbar med
 • Familjesituation
 • Vad hen har för mål i livet
 • Vad hen har för rädslor i livet
 • Vilka tv-program hen tittar på
 • Vilka konton följer hen på sociala medier
 • Vad är det viktigaste för hen i livet
 • Vad för typ av reklam går hen igång på

Försök att verkligen hitta belägg för den informationen du skriver ned och gå inte alltför mycket på fördomar. Det är faktiskt helt okej och fullt lagligt att se efter vad man har för målgrupp online. Ta tillvara på dina sociala medier och aktiva följare. Hur ser deras liv ut?

När du har skapat dina fem personas, välj ut en av dessa att skapa innehållet för. Ha den personan med hela tiden i bakhuvudet när du gör resten av din content marketing plan.

2. Bestäm vart i köpresan din persona befinner sig någonstans

Tänk utifrån den klassiska marknadsföringstratten som består av fyra steg; se, tänka, göra och behålla.

 • Fasen “se”: Du riktar dig mot en publik som inte känner till ditt varumärke sedan tidigare. Du vill fånga en potentiell ny kunds uppmärksamhet.
 • Fasen “tänka”: Du vill att när en kund ska planera sitt nästa köp, till exempel en ny jacka, så ska kunden ha ditt varumärke i åtanke. Kund kanske gör research, kollar in ditt produktutbud, jämför priser och så vidare.
 • Fasen “göra”: Här kommer din kund till ett beslut och genomför köpet.
 • Fasen “behålla”: Kund är fortsatt nöjd med sitt köp efter att ha fått hem varan och även börjat bruka den. Kanske att kund kan tänkas handla hos dig igen.

Du kommer behöva ha olika budskap och annat typ av innehåll beroende på vart i säljprocessen din persona befinner sig någonstans.

3. Kom på ett koncept

Okej, så nu har du identifierat vem det är du ska rikta din marknadsföring till. Nu är det dags för det riktigt roliga – att komma på ett koncept! Det kan vara svårt att vara kreativ på beställning men här kommer några handfasta knep för att försätta sig i rätt stämning:

 • Titta efter inspiration på Youtube, vad har dina konkurrenter tidigare gjort? Finns det något de har gjort som du kan göra bättre? Eller något du märker inte har sagts eller gjorts innan?
 • Fråga dina vänner om en reklam de gillar eller minns, fråga varför dem gillar eller tror sig minnas just den reklamen
 • Ta fram papper och penna, rita dit 5 stycken rutor. I varje ruta ska det hända olika scener. Rita eller skriv vad som händer i vardera scen. Tänk på den dramaturgiska kurvan (presentation, fördjupning, konfliktupptrappning, upplösning och avtoning). Du har max fem minuter på dig att skapa detta manus.

4. Bestäm vilket format

Nu har du kommit långt i din plan för content marketing och det är dags att sätta några ack så viktiga detaljer. Med målgrupp och ett koncept för content marketing på plats ska du nu bestämma dig i vilka format som bäst hjälper dig att visa upp marknadsföringen. Paketerar du ditt innehåll bäst genom videoformat, blogginlägg eller som en checklista? 

Försök tänk smart här gällande dina resurser. Om du till exempel bestämmer dig för att skapa en video, ta tillvara på det tillfället för att också få ut några stillbilder. Skapa både längre och kortare videos som kan passa såväl ett längre tittande på Youtube men också snabba snuttar på sociala medier. Se till att innehållet klipps och redigeras i 4:5- och 9:16-format, för då funkar materialet till såväl feedplaceringar såsom stories. 

Tänk också på att du kan återanvända ditt material till såväl din webbplats, du kan även ha med innehållet i ett e-postutskick och du kan till och med kanske göra ett event kring konceptet?

Vilka format passa vart? Till exempel så kan en artikel funka för såväl ett blogginlägg som i ett e-postutskick, en checklista eller ett arbetsblad kan läggas ut på sociala medier.

5. Vem ska skapa och vem ska korrekturläsa?

Bestäm vem som ska skriva, redigera och korrekturläsa ditt innehåll. Tänk på att din målgrupp kommer att bedöma ditt innehåll efter dess kvalitet. Identifiera en pålitlig resurs, antingen internt inom bolaget eller externt. Oavsett vem som skapar ditt innehåll, se till att flera professionella korrekturläsare finns till hands med ett kritiskt öga. Man vill inte skapa något, lägga ned dyrbar tid och pengar, för att sedan publicera ett stavfel.

6. Gör ett hållbart schema

Skapa ett schema som känns görbart. Tänk på att inte göra schemat alltför ambitiöst, att skapa bra saker tar tid. Utgå från ett kortsiktigt schema på 3-6 månader. Se över din budget och dina resurser. Här är det helt okej att vara en tidspessimist.

7. Följ best practice

Kom ihåg, var tydlig i din kommunikation. Säg din sak snabbt och koncist. Upprepa ditt innehåll för att få folk att minnas.

Sammanfattning 

Det absolut viktigaste är att du som marknadsförare och skapare av content marketing tänker utifrån målgruppens ögon. Uppfattas innehållet som relevant för din målgrupp? På vilket sätt skapar ditt innehåll ett värde för målgruppen? Är du tillräckligt konsekvent så att din målgrupp kan både uppfatta och minnas dig? Du är färgad av att du arbetar med ditt varumärke varje dag, men för en kund kanske inte allt är lika självklart. 

Stort lycka till med att kreera ditt content marketing och glöm inte att ha roligt under tiden!

Skriven av Anna Eriksson

Genom att använda cookies kan vi utvärdera och utveckla vår webbsida för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen hos oss. Vi använder Facebook pixel och Google Ads spårning för personaliserad annonsering, samt Google Analytics för personaliserad annonsering och mätning. Är du okej med det? Läs mer här.