Mall marknadsplan: Enkel steg-för-steg-guide i hur du skapar en

Inledning

En gedigen marknadsföringsplan kan hjälpa ditt företag att växa på ett effektfullt sätt. Men att skapa en perfekt plan kan vara klurigt, särskilt om du inte har erfarenhet av det sedan innan.

Det finns en uppsjö av exempel på marknadsföringsplaner där ute, och det är lätt att bli förvirrad över de saker en marknadsplan för inkludera. Du behöver dock inte bekymra dig mer, i denna artikel har jag täckt alla delar.

Nedan följer en steg-för-steg-guide i hur du skapar en effektfull marknadsföringsplan, som fungerar för nästan alla typer av företag. Du kommer också hitta en massa bilder på mallar som hjälper dig att komma igång med dina egna plan. Det är bara att spara ned dessa bilder och använda som inspiration.

Delar som du måste ha med i din marknadsplan, och som vi kommer gå igenom grundligt är:

 1. Sammanfattning
 2. Ditt företags uppdrag, vision och värderingar
 3. Identifiera marknaden och konkurrensen
 4. Definiera din målgrupp och slutkund
 5. Beskriv dina marknadsföringsmål
 6. Presentera din marknadsplan
 7. Definiera din marknadsföringsbudget

Nu sätter vi igång!

Vad är en marknadsplan?

En marknadsföringsplan är likt en karta, som hjälper dig att sätta mål, förstå dina målgrupp och optimera effekten av dina marknadsföringskampanjer.

Kort sagt kan man säga att planen hjälper ditt företag att skapa en tydligare bild av vad, varför och hur du ska utföra dina marknadsföringsaktiviteter.

En bra marknadsföringsplan hjälper dig också att formulera den “den stora övergripande strategin”, samt de olika taktikerna för att fullfölja planen. Sist men inte minst kommer planen att innehålla en plan för uppföljning, så att du enkelt kan spåra och analysera dina mest lyckade och mindre lyckade kampanjer.

En marknadsföringsplan bör helst innehålla:

 1. Dina långsiktiga och kortsiktiga marknadsföringsmål
 2. En beskrivning av din målgrupp och ert företags “persona”
 3. En eller flera taktiska marknadsstrategier

Här följer ett exempel på en marknadsföringsplan förkortat till en en-sida. 

Om du vill, kan du högerklicka på bilden och spara ned den till din dator som underlag eller inspiration.

Om du vill att din plan ska vara mer detaljers kan du också inkludera:

 1. En översikt över den aktuella marknadssituationen
 2. Nyckeltal (KPI:er)
 3. Alla budget- eller ekonomiska överväganden
 4. En tidslinje för aktiviteter eller en färdplan

En marknadsföringsplan presenteras vanligtvis som ett PDF-dokument, men du kan också höja upp den kreativa nivån. Du kan till exempel skapa en infographic, en presentation i rörligt format eller kanske till och med en interaktiv webbplats för att dela din plan.

Eller så kan du skapa en marknadsföringsplan på en sida som liknar den ovan.

Genom hela denna artikel kommer du att få exempel på olika mallar som kan ingå i din marknadsplan. Det är bara att högerklicka och spara ned för inspiration. 

Fördelarna med en marknadsföringsplan

Jag har redan nämnt hur en marknadsföringsplan kan hjälpa dig att bättre förstå ditt företags marknadsföringsmål och hur du kan uppnå dem, men det är inte där fördelarna slutar.

En väl genomarbetad marknadsföringsplan kan hjälpa dig:

 • Bättre förstå ditt företag. Genom att genomföra grundlig forskning om nuvarande marknadsförhållanden och var ditt företag står kan du identifiera styrkor och svagheter i ditt företag, liksom nya möjligheter och vägar framåt.
 • Anpassa marknadsföringsmål med affärsmål. Utan en plan kan det vara lätt att förlora sin riktning och fokus. En marknadsföringsplan hjälper dig att se till att dina marknadsföringsmål är anpassade till visionen, uppdraget och målen för ditt företag.
 • Se till att alla är på samma planhalva. Att ha ett arbetsdokument för din marknadsföring gör det lättare för inte bara ditt team utan också hela företaget att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål.
 • Håll fokus på vad som är viktigt. En marknadsföringsplan är en ständig påminnelse om dina mål och strategier, som hindrar dig från att hamna på sidospår.
 • Fatta bättre beslut. Att planera i förväg kan hindra dig från att fatta förhastade beslut när svåra situationer uppstår.

7 steg för att skapa en marknadsföringsplan

Det finns inget rätt eller fel sätt att skapa en marknadsföringsplan på, men det finns några viktiga komponenter som bör ingå. Följ stegen nedan för att skapa en effektiv och vinnande plan.

1. Börja med en sammanfattning

En sammanfattningen finns vanligtvis alltid i början av din marknadsplan. Det är i grunden en kort sammanfattning eller en kort översikt över ditt företag och de viktigaste punkterna att ta med sig från hela marknadsplanen.

Här är en sammanfattande mall som du kan redigera och använda för ditt eget företag.

Mallen ovan är ett bra exempel på en sammanfattning som lyfter fram ett företags affärsidé, nyckelfunktion och syftet med dess marknadsplan.

Du kan också inkludera företagets tidigare prestationer och framtida planer för ditt företag i din sammanfattning.

Kom ihåg att din sammanfattning ska vara kortfattad och gärna i punktform. Istället för att trötta ut dina läsare i början, bör det fånga deras uppmärksamhet och få dem glada och exalterade över att få läsa resten av planen.

2. Ange ditt företags uppdrag, vision och värderingar

Innan du dyker in i allt marknadsföringsarbete är det en bra idé att se över företagets värderingar, vision och uppdrag. Detta hjälper dig att sätta all information i din marknadsföringsplan i perspektiv.

Det svarar på frågan om varför du gör vad du gör.

Här är en snygg uppdrag, vision och värderingsmall att använda som underlag och inspiration.

Det här avsnittet är viktigt för alla som läser din marknadsföringsplan. Det är i detta avsnitt du kan utbilda dem om de yttersta målen du har med ditt företag, så att du bättre kan förstå dina marknadsföringsmål, aktiviteter och framtida planer.

3. Identifiera marknaden och konkurrensen

Nästa steg är att backa upp din marknadsföringsplan med gedigen research och omvärldsanalys.

Detta gör du genom att att analysera din nuvarande marknadssituation, studera din konkurrens och viktigast av allt, titta på ditt eget företags styrkor och svagheter.

Ett tips är att söka på “din bransch + rapport + årtal” på Google. Då får du fram bra underlag som kan stödja din omvärldsanalys. Kom dock ihåg att vara källkritisk.

Här är en marknadsandelsmall som kan hjälpa dig att visualisera den informationen och dela den med dina kollegor och andra intressenter.

Du kan anpassa den här mallen efter ditt företags egna färger och typsnitt, fyll gärna i egen företagsinformation och använd er logotyp. Det går även fint att använda mallen som en del av din marknadsföringsplan, som ett ensam dokument eller som en del av en presentation.

Här är en annan cool design som hjälper dig att presentera din marknadsundersökning.

Använd den här SWOT-analys-mallen för att lyfta fram företagets styrkor, svagheter, möjligheter och hot. SWOT står för strengths, weaknesses, opportunities och threats.


Istället för att lägga till en tråkig tabell som ingen vill läsa, använd en väldesignad SWOT som den ovan för att uppmärksamma din research och omvärldsanalys.

Du kan också genomföra en SWOT-analys av dina konkurrenter, vilket tar oss till en annan nyckelkomponent i din marknadsundersökning – konkurrentanalysen.

Att studera din konkurrens är avgörande för ditt företags framgång. Du måste veta vad de gör, vad som fungerar för dem och hur du kan göra det ännu bättre.

Ta en titt på denna konkurrentanalys-mall nedan.

En mall som den ovan kan hjälpa dig att organisera och visualisera viktig information om dina konkurrenter, vilket i sin tur kan hjälpa dig att identifiera möjligheter, sätta mål med mera.

Det går att göra den mer detaljer genom att addera:

 • Pris
 • Positionering
 • Produkt
 • Målgrupp
 • Placering

Om du vill läsa mer om digital konkurrensanalys kan du göra det här.

4. Definiera din målgrupp och slutkund

Det är viktigt att identifiera vem din köpare eller idealkund är så att du kan skapa mer skräddarsydd och mer pricksäker marknadsföring mot denne. Det kommer hjälpa dig att rikta din marknadsföring, så att du nå de personer som verkligen är intresserade av din produkt eller tjänst. Du håller dig mer relevant med andra ord.

Naturligtvis är målgruppen för varje företag annorlunda.

Du kan också ha mer än en typ av köpare. Till exempel kan en klädaffär tillverka produkter för både kvinnor mitt i livet, äldre kvinnor och mammor som vill handla barnkläder samtidigt.

Kolla in den här målgruppsmallen nedan för att visualisera dina olika kundsegment.

Du kan spara ned den här mallen och använda den som en del av din marknadsplan eller i din presentation. Det är ett utmärkt sätt att presentera de olika kundsegmenten du har på ett sätt som är lätt att förstå.

Cirkeldiagrammet hjälper till att identifiera vilken bit som utgör den större delen av din målgrupp så att du kan fokusera det mesta av dina ansträngningar, aktiviteter och budget där.

Ett annat coolt sätt att skapa en “målgrupps-person” på är att utforma den som ungefär ett CV. Detta är användbart för att lägga till mer information på en sida utan att göra designen rörig eller stökig.

Här är en mall för målgrupps-persona som du kan använda som inspiration.

Denna infografiska mall är ett roligt sätt att visualisera din målgrupps demografiska detaljer, vanor och behov på. 

Kom ihåg att din målgrupps-persona är en fiktiv person.


Denna typ av design för målgrupps-persona använder mycket grafiska ikoner, element och tabeller för att beskriva och fånga upp personens egenskaper.

I slutändan är målet att skapa en persona för att bättre organisera och tillgängliggöra information om din kund. Det ska underlätta er interna kommunikation kring er målgrupp och bättre förstå vem hen är. Använd den mall som fungerar bäst för ditt företag.

Är du osäker på hur man tar fram ert företags målgrupp? Då kan du läsa vidare här.

Om du vill fördjupa dig i hur man skapar en persona, och få tillgång till flera mallar kan du klicka dig vidare här.

5. Beskriv dina marknadsföringsmål

I den här delen av marknadsplanen måste du ange vad du strävar efter att uppnå.

Redogör och skissa på dina marknadsföringsmål. Se till att du använder faktiska siffror istället för att skjuta från höften och dra till med en siffra.

Till exempel, om ditt mål är att öka webbplatsens trafik, nämn då det exakta målet så att du kan spåra om du har uppnått det eller inte.

Här är en mall för marknadsföringsmål som du kan använda som en del av din marknadsföringsplan.

Undvik att sätta för många eller för orealistiska mål och se till att de är specifika och mätbara. Ett orealistiskt mål kan dels tappa läsarens trovärdighet av din marknadsplan, och är det personal som läser planen kan de bli omotiverade.

Du kan också lägga till en tidslinje för ditt marknadsföringsmål för att göra det tidsbegränsat.

6. Presentera din marknadsplan

Nu kommer vi till de riktigt bra och smaskiga delarna. I det här steget skriver du ner en eller flera marknadsföringsstrategier och vilken taktik du ska använda för var och en.

Se till att du inkluderar:

 • Vad ska ni göra
 • Hur ska ni göra det
 • Kanalerna som ska användas

Detta presenteras bäst visuellt så att hela teamet kan förstå varje steg. Du kan dela upp dina aktiviteter i etapper och perioder samt presentera dem med en marknadsföringsstrategi-mall som denna nedan.

Ett annat sätt att presentera din marknadsplan är att lägga till en tidsplan. Detta kan enkelt göras med hjälp av ett Gantt-diagram.

Om du vill göra saker annorlunda kan du också använda en infografik för att visualisera din marknadsplan.

En infografik är iögonfallande och kan läggas till i dina presentationer och rapporter. Du kan även dela den på egen hand med ditt marknadsföringsteam eller andra kollegor.

Här är en infografisk mall för marknadsföring som delar upp din marknadsföringsstrategi och era aktiviteter i fyra olika faser.

Tänk på att din marknadsföringsstrategi ska vara handlingsbar och detaljerad. Förklara varje steg tydligt och lämna inte någon information bara för designens skull.

7. Definiera din marknadsföringsbudget

Sista men inte minst, ta med din marknadsföringsbudget för tidigare nämna marknadsföringsaktiviteter.

Detta är viktigt så att du inte tappar bort den ekonomiska aspekten av dina marknadsföringsplaner under genomförande och implementering. När allt kommer omkring är marknadsföring dyrt och det finns massor av dolda kostnader inblandade.

Här är en mall för marknadsföringsbudget som du kan använda och inspireras av.

Att inkludera en detaljerad marknadsföringsbudget hjälper också till att anställa rätt personal, välja mellan betalda resurser och tjänster du eventuellt behöver hjälp med, så att du inte överstiger ett visst belopp.

Redo att skapa en vinnande marknadsplan?

För de flesta företag, att driva ett bolag utan en välplanerad marknadsplan bidrar enbart till ineffektiva marknadskampanjer, med mindre avkastning och oväntade kostnader. Så vill ingen arbeta.

En marknadsföringsplan hjälper dig att anpassa dina marknadsföringsmål och aktiviteter till dina övergripande affärsmål och föra samman hela team så alla arbetar samstämmigt. 

En välplanerad och genomarbetat marknadsplan kommer att hjälpa dig att öka dina marknadsandelar med hjälp av omvärldsanalys, konkurrenter, målgrupper, marknadsaktiviteter och budgetering.

Om du vill fördjupa dig ännu mer i hur man skapar en grym marknadsplan så kommer här några tips på böcker att läsa:

Lycka till nu med din marknadsplan!

Anna Eriksson
CMO på Nordic Tech Institute

Vill du lära dig mer om digital marknadsföring? Vill du läsa en kurs helt på distans? Vi erbjuder kurser du kan studera helt i din egna takt. Kolla in vårt kursutbud här.