Publiceringsplan och innehållskalender för sociala medier – Gratismall

Kallas även för publiceringsplan & -schema, innehållsplan & -schema och content calendar.

En innehållskalender är ett sätt för dig att strukturera det innehåll som du planerar att producera och publicera genom sociala medier.

Det hjälper dig även visualisera ditt publiceringsflöde och kan därför vara extra bra om du vill hålla en röd tråd i ditt innehåll.

Den kan även vara hjälpsam för att strukturera din arbetsgrupp och kan till och med användas för att delegera ansvar över innehåll.

Innan du skapar din innehållskalender är det värdefullt att reflektera över din frekvens (hur ofta du postar inlägg i olika kanaler).

Först och främst bör frekvensen spegla ditt företags förmåga.

Den nivå som du har möjlighet att bibehålla är förmodligen den nivån som är bäst för dig.

Faktum är att frekvens inte handlar om att bestämma sig för att posta en gång om dagen eller en gång i månaden.

Det handlar i huvudsak om att bestämma sig för att posta med regelbundenhet.

Just regelbundenhet är det som dom olika sociala kanalerna faktiskt uppskattar.

Likväl är det viktigt att du faktiskt skapar och publicerar kvalitativt innehåll.

Kvantitet är alltså inte ett mått som du ska eftersträva om det uppoffrar din kvalitet.

Med det i åtanke är det ofta bra att ha målsättningar.

Att posta en gång om dagen kanske motiverar dig att skapa innehåll som du annars inte skulle göra.

Med det sagt, kommer du förmodligen ha det lättare att välja vilka delar som är viktiga för dig att inkludera i din innehållskalender.

Här är några saker som kan vara bra att ha med i en innehållskalender:

 • Datum – Om du ska skapa en innehållskalender som sträcker sig över en längre tid kan det vara viktigt att inkludera datum. Beroende på din förväntade frekvens kan det räcka med veckonummer.
 • Dag – Vilken dag i veckan det är hjälper dig att strukturera upp innehållet. Du kanske vill posta olika typer av inlägg vid specifika dagar. En annan anledning kan vara att hålla koll på vilka dagar som ger bäst avkastning (när du gör din uppföljning).
 • Socialt medium – Om du jobbar med olika sociala medier kan det vara vettigt att definiera vad som tillhör vad. Tagga i så fall alla inlägg med rätt socialt medium.
 • Ansvarig – Ibland kommer fler än en person arbeta med innehåll för sociala medier, så är det viktigt att tydligt definiera vem som ansvarar över innehållet.
 • Kategori/Ämne – Beroende på hur du vill strukturera upp ditt innehåll kan det vara bra att både inkludera ämnen och kategorier. Till exempel kan det vara lämpligt att ha en kategori med flera underkategorier (eller ämnen). Anpassa det efter ditt företag.
 • Meddelande – Här skriver du texten som du kommer publicera i samband med ditt inlägg. Tänk på att vara lockande och att stava rätt!
 • Eventuell länk – Om du ska publicera innehåll på någon annan sida utanför det sociala nätverket du postar i, bör du lägga in en länk till sidan. Om du inte har skapat innehållet kan du skriva en kommentar som påminner dig om att skapa innehållet tillhörande inlägget.
 • Kommentar – Ett kommentarsfält är nödvändigt för att bara hålla ordning på allt. Här kan du skriva in tankar och idéer som du har om ett innehåll, hålla reda på olika hashtags och allt annat som du behöver komma ihåg inför ditt inlägg.
 • Eventuell media – Om du ska ta med en specifik bild eller video kan det vara bra att ladda upp den här, eller länka till den.

När du skapar din mall kan det vara bra att tänka på vilken struktur som passar ditt företag bäst.

När du designar din kalender, tänk på saker som:

 • Teman – Ditt företag kanske har olika teman som ni bygger er verksamhet på. Låt i så fall din innehållskalender spegla detta, exempelvis med tydligt namngivna teman vid varje planerad intervall av inlägg.
 • Säsongsbetoningar – Du kan med fördel nyttja olika händelser under året som rör din verksamhet. Försök att vara lite kreativ om du väljer en högtid med hög konkurrens (undvik att vara det “sjuttioelfte” företaget som postar något ointressant på alla hjärtans dag).
 • Designa med flexibilitet i åtanke – Tänk på att din innehållskalender är ett levande dokument. Försök att undvika att låsa dina strukturer så att nya element kan komma och gå. Om du till exempel inser att en kolumn är överflödig, ta bort den.

Om du vill använda en färdigskapad mall så kan du klicka här.

Ladda ned mallen genom länken ovan.

En innehållskalender är bara så bra som dess skapare är på att uppdatera den.

Se därför alltid till att komma tillbaka till din innehållskalender med jämna mellanrum.

Om du ska använda din innehållskalender maximalt rekommenderar jag att du tillbringar lite tid i den varje vecka, i huvudsak för att uppdatera dig om vad som ligger i din pipeline, men även för att brainstorma och komma med nya idéer.

Om du inte vill använda Google Sheets, så kan du kika igenom den här guiden till hur du skapar en innehållskalender i Google Kalender.

Schemalägg innehåll

Flera kanaler tillåter dig att schemalägga inlägg du tänkt göra.

Andra möjliggör det genom externa verktyg som finns tillgängliga.

Ett bra sätt att maximera sin tid är att schemalägga allt för en tid framöver och göra det med jämna intervaller.

Om du schemalägger slipper du komma tillbaka till kanalen varje gång du ska lägga upp nått nytt.

När ska du posta på dagen?

Det finns ingen universell tid då du kommer få mest uppmärksamhet på dina inlägg.

Det varierar mellan målgrupper.

Men, du kan ta reda på vad som passar din målgrupp bäst.

I grunden handlar det om att förstå dina användares beteende i den kanal som du vill posta i.

En användare som besöker Facebook på morgonen kanske slösurfar på bussen, medan en på eftermiddagen är mer mottaglig för din produkt.

Sprout Social har samlat data på olika tider att posta (för maximal effekt).

Kika igenom deras analys och testa att dra dina egna slutsater för din målgrupp.

Genom att använda cookies kan vi utvärdera och utveckla vår webbsida för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen hos oss. Vi använder Facebook pixel och Google Ads spårning för personaliserad annonsering, samt Google Analytics för personaliserad annonsering och mätning. Är du okej med det? Läs mer här.